رزماری، گیاه بومی است که در نواحی مدیترانه کشت می شود. این گیاه بهعنوان چاشنی در غذاها کاربرد فراوانی دارد و طعم دهنده خوب و مفیدی ست. دلیل استفاده از رزماری تنها بهخاطر بو و طعم آن نیست، بلکه خواص فراوان این گیاه برای سلامتی نیز عاملی برای استفاده از آن در غذاهای مختلف شده است. نام علمی رزماری «Rosmarinus officinalis» است. رزماری نیز در خانوادهی نعناعیان قرار میگیرد، اما طعم منحصربهفرد خود را دارد.
فواید رزماری برای سلامتی
خواص رزماری و فواید آن برای سلامتی شامل موارد زیر است:
۱. تقویت حافظه
یکی از مهمترین خواص رزماری برای سلامتی، تقویتکنندهی قدرت شناختی است. گفته میشود رزماری به تقویت حافظه، افزایش هوش و افزایش تمرکز کمک میکند. با اینکه بسیاری از تأثیرات رزماری بر مغز هنوز در مرحلهی پژوهش و مطالعه قرار دارند، اما بررسیها نشان از تأثیر آن در افزایش سلامت حافظه دارد. رزماری در افزایش فعالیت شناختی افراد مسن و کسانی که از اختلالات حاد شناختی مانند آلزایمر و زوال عقل رنج میبرند، مؤثر است. به همین جهت است که رزماری مکملی است برای درمانهای نوین این بیماریهای لاعلاج مغز.
۲. بهبود حال روحی و کاهش استرسها
تنها عطر رزماری در بین گیاهان است که میتواند به بهبود حال روحی، ذهنی شفاف و کاهش و کنترل استرس در افراد مبتلا به اضطراب مزمن و عدم تعادل هورمونهای استرس کمک کند. مصرف موضعی رزماری بهشکل برخی پمادها نیز میتواند همین خاصیت را بر جای بگذارد. همچنین با اینکه هدف اصلی استفاده از روغن رزماری در رایحهدرمانی بهبود حال روحی و استرس نیست، ولی به این منظور هم از آن استفاده میشود.
۳. تقویت دستگاه ایمنی
ترکیبات فعال موجود در رزماری خاصیت آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و ضدسرطانی دارند. این ۳ ویژگی رزماری موجب میشود تا رزماری با بیماریهای مختلف و حملات عوامل بیماریزایی که سلامت بدن را تهدید میکنند، مقابله کند. ترکیبات آنتیاکسیدانی میتوانند پس از دستگاه ایمنی، دومین سد دفاعی بدن باشند و رزماری سرشار از این ترکیبات قدرتمند است. رزمارینیک اسید، کافئیک اسید، بتولینیک اسید و کارنوزول ازجمله ترکیبات آنتیاکسیدانی موجود در رزماری هستند.
۴. خاصیت ضدباکتریایی
قدرت رزماری در تقویت دستگاه ایمنی بسیار زیاد تأثیرگذار است. حالا به این خاصیت رزماری، قدرتاش در مبارزه با عفونتهای باکتریایی (مخصوصا عفونتهای معده) را اضافه کنید. باکتری «هلیکوباکتر پیلوری» نوعی باکتری بیماریزای خطرناک است که میتواند موجب بروز انواع زخم معده شود. اما مطالعات نشان میدهند مصرف رزماری میتواند از رشد این باکتریها جلوگیری کند. همچنین رزماری میتواند از عفونتهای استاف که هرساله هزاران نفر را بهکام مرگ میکشد نیز جلوگیری کند.
۵. تسکین دردهای معده
در برخی فرهنگها و نقاط جهان از رزماری بهعنوان درمان معدهدرد، یبوست، نفخ و اسهال استفاده میشود. این ویژگیها تا حد زیادی بهخاطر خاصیت ضدالتهابی رزماری است. بنابراین افزودن رزماری به رژیم غذاییتان میتواند بهسرعت موجب تنظیم حرکات رودهای و سیستم گوارشیتان شود.